Fejlesztőpedagógiai és pszichológiai szolgáltatások óvodás kortól, érettségiig

Tanulásdiagnosztika

Lesz gyermekfelügyelet: mit tehet a szülő?

2021. március 06. - Fehér Tibor Dániel

Akinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon tudja tartani gyermekét, annak mégis elérhető lesz a gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban - közölte a mai napon Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Összeszedtük, mi tudható az elérhető információk alapján.

girl-5760039_1920.jpg

A Kormány 111/2021. (III. 6.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása idején a gyermekfelügyeletről átkeretezte a korábbi bejelentést: eredetileg az óvodákban azonnali szünetet rendeltek el, azonban most a következő pontok lépnek érvénybe:

  • Az óvodában és az iskolában a szülő (avagy a törvényes képviselő) kérelmére napközbeni gyermekfelügyelet lesz elérhető. Ki gondoskodik a megszervezésről? Az intézményvezető. Mi alapján? A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet szerint, mégpedig az óvodákban elrendelt rendkívüli szünet (valamint az általános iskolákban bevezetett tantermen kívüli munkarend ideje alatt).

  • Hogyan tudja benyújtani a szülő? A mai rendelet (2) pontja alapján: „a szülő, törvényes képviselő […] kérelmét elektronikusan is benyújthatja az intézmény vezetőjének

  • Ugyanakkor felkéri a szülőket, hogy a gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe.

  • Meddig fog fennállni? A Kormány e rendelet hatályát „a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja”. Maga ez a rendelet május 23-án veszti hatályát.

Mindennek az előzményét az jelentette, hogy az új koronavírus további terjedését csökkentendő, hétfőtől bezárták az óvodákat, az iskolákban pedig minden esetben digitális oktatásra való áttérést írtak elő. Az eredeti intézkedés határidejeként április 7-et jelöltek meg.

A mai bejelentés mögött a szóvivő szerint az önkormányzatokat kell keresni, mivel a miniszter elmondása alapján így látták biztosíthatónak a gyermekfelügyeletet. Az elmondottakhoz azonban hozzátette, hogy kifejezetten csak azokban az esetekben folyamodjanak a szülők ehhez a megoldáshoz, amennyiben nem tudják más úton megoldani a gyermek felügyeletét.

Mindennek az előzménye pedig nem más, mint a csütörtöki bejelentés. Ennek során Szentkirályi Alexandra valamint Gulyás Gergely az aktuális tendenciák miatt kihirdette az oktatásirányítás valamint az Operatív Törzs álláspontját: a harmadik hullám erősebb, mint a korábbiak, ezért szakértőkkel konzultálva döntöttek a bezárások mellett.

A kormányzati tájékoztató oldal tanúsága szerint az eredetileg zárásnak tervezett lépés kezdeti időpontja március 8., azaz jövő hét hétfő lett volna. Ezt módosítják a mai történések, melyek a zárás ellenére mégis visszavezetik a képbe a gyermekfelügyeletet. Hangsúlyozottan: azokban az esetekben, ahol a szülő nem tudja máshogy megoldani a gyermekfelügyeletet.

www.tanulasdiagnosztika.hu


(nlc.hu, hvg.hu; kép forrása: Marcos Cola/Pixabay)

süti beállítások módosítása