Fejlesztőpedagógiai és pszichológiai szolgáltatások óvodás kortól, érettségiig

Tanulásdiagnosztika

Franciaország: a COVID-19 miatt növelni kell a mentális egészségügyi forrásokat!

2021. szeptember 29. - Fehér Tibor Dániel

PÁRIZS — Emmanuel Macron francia elnök a koronavírus járvány hatásai miatt tegnap bejelentette, hogy ingyenes pszichológiai szolgáltatásokat vezet be jövő év január 1-jétől. Elmondása szerint egyértelművé vált, hogy a “a világjárvány következményei éppúgy kézzelfoghatóak a mentális egészség terén is”. A cél, hogy egy ellátásért jelentkező minél hamarabb időpontot kaphasson. Kiemelte, hogy főként a tizenévesek körében ugrott meg a pszichológiai ellátást igénylők száma.

doctor-g620bdcbc0_1920.jpg

A mentális egészség és a tanulás nem elválasztható egymástól. Ami az osztályteremben sokszor “figyelmi problémaként” jelenik meg, az sok esetben valamilyen gyermek- és ifjúságpszichiátriai nehézség tünete is lehet. A hirtelen megjelent viselkedésváltozás, memória- és figyelmi problémák persze nem minden esetben jeleznek hasonló zavarokat, azonban a koronavírus járvány hatása számos gyermek teljesítményére volt negatív hatással. 

A gondozók megélhetési és/vagy lakhatási krízisben nem tudnak ugyanúgy elérhetőek lenni a gyermek számára, sem érzelmileg, sem az otthoni tanulásban. Ezektől az egzisztenciális nehézségektől pedig Franciaországban kétszeresére növekedtek az öngyilkossági gondolatokat fontolgatók száma a járvány eleji adatokhoz képest

Az eredmények miatt január 1-jétől 40 euró (~14.000 forint) hozzájárulást kapnak az első ülés költségeihez, valamint 30 eurót (~11.000 forint) a további alkalmakhoz. 


Mit jelent ez a gyakorlatban? Ma egy átlag ülés magánellátásban 50-70 euró között van (~18.000-25.000 forint). A társadalombiztosítással szerződött ellátó által nyújtott pszichoterápiát azonban csak akkor téríti meg az új törvény, ha azt orvos írja fel.

Az orvosi “beutalóval” összesen tíz 30 perces ülés vehető igénybe.


2022-től
800 új álláshellyel bővítik az orvosi-pszichológiai centrumokat, a bértárgyalások újbóli megnyitása mellett pedig meg akarják erősíteni a szakápolói team-eket.

Emellett Olivier Véran egészségügyi miniszter ma reggel bejelentette, hogy létrehoznak egy krízisvonalat, mely a hét minden napján 0-24 órában hívható lesz.


A
La Croix francia lap megszólaltatta ugyanakkor az 5.000 tagú pszichológusszervezet, a ProPsy elnökét, Caroline Fanciullót, aki elmondta, hogy több probléma is felmerül a tervekkel kapcsolatban. Meglátása szerint az orvos közbeiktatása pont, hogy lassítja a már így is hosszú várakozási időt. Az orvossal való első találkozáson túl a pszichodiagnosztika végeztével ugyanis vissza kell térnie a kliensnek a a háziorvoshoz, hogy kiderüljön, téríthető-e a pszichoterápiája. A szakember szerint továbbá a 30 perces ülések kevés érdemi munkára adnak lehetőséget. 

Míg Magyarországon van elérhető TB-alapon finanszírozott pszichoterápiás ellátás, valamint a pedagógiai szakszolgálatokban is elérhető pszichológiai tanácsadás. Ugyanakkor a COVID-19 mentális egészségre gyakorolt hatása az itthoni döntéshozókat is lépésbe hozta.

Gulyás Gergely miniszter és Ujhelyi István képviselő közösen támogatnak egy olyan lépéscsomagot, mely szintén elérhetőbbé kívánja tenni az ellátást:

  • óvoda- és iskolapszichológusi hálózat felmérése és fejlesztése
  • mentális egészség fontosságát megcélzó kampány
  • pedagógusok és iskolapszichológusok terheinek csökkentése
  • óvoda- és iskolapszichológusok számának növelése
  • mentálhigiénés szakemberek fokozott beemelése
  • mentálhigiénés képzés a megelőzéssel és a felismeréssel kapcsolatban pedagógusok számára.

A magyarországi szülők számára fontos lehet tudatosítani, hogy az új tanévben érdemes fokozottan odafigyelni a gyermek lelki egészségére. Ugyan a pszichés megterhelés rendszerszintű a járvány gazdasági és egyéb hatásai miatt, de a gyermekeknek az "itt és most"-ban van szükségük megtámogatásra.

Amennyiben úgy látják, hogy a gyermekek viselkedése megváltozott, és ez jelentősen gátolja társas kapcsolatait, valamint új képességek elsajátítását, érdemes szakembert felkeresni. Árulkodó jel lehet, ha a szokottnál morcosabb, idegesebb, vagy, ha érzékenyebb és visszahúzódik. Ahogy az is, ha korábbi énjéhez képest “alacsonyabb szinten pörög”, ha gyakran panaszkodik fáradtságról, vagy nem érdeklik olyan dolgok, melyekben korábban örömét lelte.

Gyakrabban panaszkodhatnak fej- vagy hasfájásra ismert egészségügyi ok nélkül. Egy ezek mellett megjelenő koncentrációs probléma nem arról szól, hogy a gyermek “ellustult” a digitális oktatásban. Hanem lehet, hogy hangulatának alacsonyabb fekvése miatt szakember segítségét igényli.

(Libération, Reuters, La Croix)
Borítókép: Sozavisimost/Pixabay

www.tanulasdiagnosztika.hu

Amennyiben segítséget keres, ingyenes, anonim, 0-24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívását a következő telefonszámokon: 116-123, 06-80-810-600. Amennyiben öngyilkossági gondolatai vannak, a következő oldalon talál információt a krízisközpontokról, valamint az egyéb segítségformákról. Amennyiben aggódik valakiért, szintén itt talál tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit tud tenni.

süti beállítások módosítása